vineri, 24 aprilie 2009

saqsaywaman

Am pornit intr.-o dimineata, din orasul Puno, cu o barca mare, motorizata, spe lacul Titicaca.
Primul popas a fost dupa aproape 2 ore de mers pe ape, la insulele plutittoare Uros, pozele sint relevante. Omuletii astia (se crede ca au venit din Indonezia sute de ani inainte) isi fac sate plutitoare, la fiecare 10 ani (atit tine totora, planta utilizata). Traiesc din pescuit si artizanat (fac troc cu alte sate sau vind in oras). Dorm in casute de totora, in care (am intrat) este un talmes-balmes, paturi, cratite, haine, tóate de-a valma. Dupa cum le misca valul...



Copii in peru sint micuti, delicati si majoritatea au mucii intinsi pe fata, de la stinga la dreapta sau invers, dupa cum il prinde maica-sa la sters.
Cei mici (pina la 4-5 ani) sint purtati de mamele lor, intr-o broboada teapana (lucrata strins), la spate. Broboada foloseste si la carat diverse greutati (legume, fructe, haine...fiecare cu negotul lui)

saqsaywaman este un complex de ruine incase. impresionant prin lucratura (imbinarea bucatilor de piatra si slefuire) si dimensiune (pina la 100 tone bucata). este construit in zig zag (umbra soarelui facind unghi drept), in trei nivele (dupa cum isi imaginau incasii lumea: subpaminteama, paminteana si cerurile).
Spaniolii veniti in peru in sec 15 au distrus constructiile native, folosind pietrele templelor si oraselor incase pentru a construi aici catedrale catolice si resedinte personale. Peruanii, descendenti mindri ai incasilor, par inca sa nu fi uitat asta. Singura exceptie la distrugere: machu Picchu, caci spaniolii nu l-au descoperit niciodata.

am ajuns la Rio





Plaja Copacabana, cu cer albastru si valuri imense.. in apa un puteai intra mai mult de 3=5 metri. Acum mi-e dor de caldura din brazilia..aici, la cusco, este frigulet.
De 3 saptamini numai in munti sintem..abia astept sa ajung la plaja (saptamina viitoare, in nordul tarii)

Panorama a unei parti a orasului – vazuta din Sugar loaf (unde am urcat cu telefericul, in 2 etape)




La statuia celebra a lui Isus, pazitorul orasului. Cristos salvatorul, asa cum se numeste.




O poza la un kiosc de sucuri naturale, pe care omuleti iuti si amabili ti le faceau pe loc. Am incercat de tóate felurile, normale si exotice. Cel mai ciudat la gust si aspect a fost sucul de açai (citit asai), facut din fructele unui copac din jungla). Dar mi-a placut



Plaja cu palmierul este plaja Ipanema. Se incingeau aici petreceri adhoc, la fel si partide de fotbal. Oriunde ai fi in sud america, daca dai cu piciorul intr.-o minge sin 5 min ti-ai gasit parteneri de joc, amatori de fotbal…disperati dupa fotbal sudamericanii astia..

paracas






Paracas este foarte pitoresc, plaja la oceanul pacific. Am intrat in rezervatia naturala locala, am gasit scoici (semn ca a fost fundul unei mari, odinioara), o plaja in trei culori (vezi poza), am mincat la restaurantul Tia Sefi (sau asa ceva) scoici (poza) si 3 feluri de peste dupa pofta inimii.



Cind stateam la Arequipa, am luat un tur de rafting pe rio chili. Ne-am distrat teribil.. noi 3 fete, un tip din lima, slabut la trup si la ambitie, si intructorul Hugo care ne-a invatat citeva comenzi, citeva principii de supravietuire si cum sa ne distram in timp ce tragem la rame. Dupa 2 ore si 3 praguri de dificúltate (in ordine crescatoare), am ajuns la capatul calatoriei pe riu si am plonjat in apa …receeee, se simtea prin costumul de polietilena (sau asa ceva)



urmeaza poze din rio de janeiro (facute pe Pao de Acucar)

Ollantaytambo

Va trimit poze din orasul meu peruan preferat: Ollantaytambo. Se crede ca a fost un fel de oras pentru odihna calatorilor, fiind situat la capatul Vaii Sacre. De asemenea, are terase pentru agricultura si un post de observatie, fiind situat la inaltime (ca tóate asezarile incase, este pe munte, accesul se face prin trepte ..multe si inalte.. de aceea, nu existau incasi grasi)
Se crede ca aici se pastrau peste ani recoltele de legume si cereale, in hambare plasate pe coaste muntelui. Locul era bun dpdv ventilatie, fiind plasat la intilnirea a 2 vinturi care veneau din 2 vai.
Orasul zilelor noastre este micut, construit pe orasul incas. Casele au la baza pietre slefuite de catre incasi si stradutele sint inguste, cu un canal pentru apa. Se spune ca incasii sigilau, ascundeau izvoarelor riurilor, sa un poata fi cunoscute de inamici (care le otraveau). Asa ca azi sint multe riulete despre care un se stie de unde izvoaresc.
In Peru, orice oras respectabil are o piata centrala, numita Plaza Major sau , mai mereu, Plaza de Armas. In Ollantaytambo central este ocupa de o piata de artizanat, fiind o meserie care face ceva banuti. De aici, mi-am cumparat micuta brosa cu dansatori si un rucsac pe care mi l-a vindut o femeie cu un copil legat intr-o broboada in spate. Desi in Peru am lasat pina acum 1500 usd (deh tara turística, in mod normal nu ar insemna prea mult; dar eu am buget modest si fix), pentru rucsac nu m-am tocmit prea mult, era lucrat frumos si nu costa foarte mult (30 ron)
Atentie: tastatura astora in peru este dementa. Eu scriu NU si pe ecran apare UN… scriu PREA si apare PERA… sorry.
Carpeta din poze este un exemplu de arta artizanala, aici reprezinta ceremonialul nuntii.
Martin este un tip intilnit la un foc de tabara in in Paracas, vindea coliere frumos impletite si cinta la un instrument asemenetor cu buciumul bosimanilor (asutralia). Slab, saracul, negotul un pera mergea..

nasca

Drumul spre nasca este foarte frumos, prin desert…galben si rosu.. pustiu si uitat de Dumnezeu.. dar au sosele foarte bune si soferi la fel.
Spre sud ne-am deplasat cu o companie de turism terestru numita Cruz del Sur,safe si confortabila, moderna, nu extrem de scumpa pentru buzunarul turistului. Mergeam ore intregi, de la 2 la 8 ore, zi sau noapte. amewrica de sud nu este europa :)))
Existau si autobuze pentru local, asa numitele chicken buses (dar asta in peru sint superioare celor din Guatemala)

La Nasca am stat intr.-un hostal pitoresc, Don Agucho, cu alei strajuite de cactusi uriasi..iata un copac de cactus 
Stapina hostalului era o cucoana rotunda si galagioasa, radiind si zimbind atit de dragut cind ne aducea nota de plata umflata.
Poza cu cei 2 dansatori: este o brosa facuta de copiii din ollantaytambo. Este micuta (2x2cm), delicata, foarte bine lucrata si a costat 1 soles (1 usd = 3 soles).. este plina zona de copilasi care te imbie sa cumperi de la ei lucruri micute: brose, impletituri pentru mina sau glezna, figurine impletite, reprezentind tóate animalele din lume, pentru teatro de papusi. Au asaltat-o pe una din cele 2 prietene, Laura, si au facut-o sa cumpere 3 figurine: o lama, un pinguin si o broscuta testoasa.
Multe lucruri frumaose..dar este greu sa cumperi daruri.. bagajul a atins limita maxima 8 luni inainte de venirea acasa...

machu pichu

Drumul la machu picchu se faceprin valea riului (care la final se va uni cu amazonul, care astfel izvoraste din Peru) fie pe Inka Trail (drumul Incasilor – un drum de 4 zile si 3 nopti, cu hamali si trekking pe vai si munt, care din pacate costa 800 usd), fie cu trenul (obisnuit sau, cum am luat noi, vistadom..adica un tren de 2 vagoane ce are ferestre in acoperis incit sa poti vedea virful muntilor)
Dupa ce ajungi la poalele muntilor Machu Picchu si Wayna Picchu, te ia un autobuz care, pe o sosea de munte construita de guvernul peruan, te duce in 20 minute la intrarea in locatie. Machu Picchu se deskide brusc in fata okilor si te uimeste. Multi turisti. Mult de urcat, multe terase, citeva llama si puiutii lor.
Poza cu ceaiul de coca, peste frunzele de coca se pune apa fierbinte si se bea cu/fara zahar. Este foarte bun pentru digestie si energie si ajuta la raul de inaltime. D-asta il beau, caci altfel are un gust …. Amaaaar
Mergind spre sudul tarii, am trecut si prin Nasca. Iata 2 poze ale misterioaselor linii: va trimit cosmonautul si colibrí.

Lima

In lima am stat 5 zile. Este un oras-capitala imens, cu multe suburbii care compun orasul in ansamblu si-i dau culoare si zumzet. Nu stateam in centru, ci la 20min de mers cu taxiul, asa incit, ca sa economisim bani, intr-o zi am urcat intr.-un autobuz cu directia unei piete centrale (plaza san martin). Abia dupa 2.5 ore am ajuns in aceasta piata fiindca autozubul trecea prin 3 suburbii, legind central la 2 capete… ca buc.sud si buc. nord, trecind prin balotesti, voluntari si afumati..
La indicatia unor prieteni care au fost in martie a 2ª oara in Peru, am mers sa vedem un muzeu de istorie (foarte cool) si un parc in care Municipalitatea din Lima organiza un concert de apa, muzica si lumini…13 fintini arteziene de diferite mecanismo.

in ziua de Pasti in Romania, am ajuns la Machu Picchu.

se intampla lucruri in Peru

mi-am facut un top al preferintelor urbane pentru cele vazute pina acum in Peru:
Ollantaytambo pe locul 1
Cusco pe locul 2
Arequipa pe locul 3

Stam in Cusco 1 saptamina, pina simbata 25 aprilie.. este un oras frumos, continuu locuit de pe vremea incasilor, cind era capitala imperiului incas. Cusco in limba locala, descendenta a limbii incasilor, inseamna mijloc, buric, centru.. Cusco era central lumii incase (care imperiu se intindea pe ½ din suprafata sud-americii)
Cusco este plin de turisti..mai alesi din cei blonzi..unii vin in Peru direct in cusco.
Au mincare buna, sucuri naturale bune (ananas, lamiie verde lime, pepene galben sau verde, struguri, capsuni, mango, papaya…dar trebuie sa specifici ca il vrei sin azúcar, fara zahar…, ei il beau foarte dulce), preferatul meu este lime+lapte condensat.
Preturi un pic mai piperate decit in alte zone, fiindca este turistic (oricum, totul este mai scump decit m=am asteptat)
in arequipa am incercat papaya norteña, un suc natural de papaya su bere+lapte+ou crud...un vis.
la huacachino, am facut sand boarding..ne-am dat pe dune cu boardul si cu masina de teren. dunele erau imense, cerul albastru, frumos. tipa era o limaneza care a vrut sa facem poze impreuna.

astia in peru sint foarte organizati la cap.turism..foarte foarte organizati. este o placere sa calatoresti in tara asta, safe si confortabil si totul se leaga..
in paracas, am luat o excursie la faimoasele isle ballestas, unde zburda in voie si in colonii lei de mare, pinguini si pasaret acvatic... spatiul este protejat de greenpeace si peru, dar coloniile se reduc ca numar..lipsa de mincare naturala.

agricultura

Fiindca au trait mai ales in zone muntoase si fiindca erau destepti, incasii au facut agricltura in munti, construind terase. Adica au sapat in munte si au nivelat suprafete imense (lungimea difera, latimea intre 3-5 m), pe care au cultivat legume. Desteptaciunea maxima era ca o terasa corespundea unui grad Celsius. Deci, cu cit mai inalta terasa, cu atit mai scazuta temperatura-
De asemenea, la Moray (o localitate relativ aproape de Cusco) exista un laborator natural: faceau aclimatizarea legumelor si a fructelor folosind tot principiul teraselor.
Observati cit de albastru este cerul in munti.
Iar la 4500m, noaptea este atit de instelata si cerul atit de limpede, incit vezi Calea Lactee cu okiul liber. Taie respiratia. Si frig de crapa sufletul ..

arequipa & chivay

Mai devreme v-am trimis o poza cu un fel de mincare, cred ca era peste..
Mincam mult peste, pastrav la gratar, dar este facut biiine cu arome si sosuri, de imi lasa gura apa numai cind povestesc… mincam ok, supa de legume, de pui.. felul doi este peste sau pui (porcusor de guinea si carne de llama sau alpaca NU am vrut sa incerc… ce, s-au terminat puii si pestii pe Pamintul asta?...)
Legumele la garnitura sint foarte bune si nu sint fierte complet, sint aproape crude incit le simti gustul natural…fasole verde, morcovi, cartofi, dovlecel cu coaja verde impestritata..
Au peste 100 soiuri de cartofi si peste 50 soiuri de porumb (un soi are bobul de 2cm diametru..); am mincat acum 3 seri porumb fiert servit cu o feliuta de brinza (seamana cu telemeaua)
Aici maninca brinza ca atare sau prajita… nu e rea deloc.

in orasul arequipa am vizitat un monument al unesco..santa catalina..o bijuterie de manastire. ca si vaticanul (dar de 10 ori mai mica), santa catalina este oras in oras

in chivay, in dimineata Floriilor noastre (Pastile lor) niste omuleti locali dansau de zor, imbracati in costume nationale.
iar la biserica locala (catolica) se tinea slujba. datinile se amesteca: incase si crestine. la intrare in biserica au atirnat o papusa careia, dupa slujba religioasa) ii dadeau foc. Papusa era imbracata ca un turist. qed.
indiferent de bunastarea zonei, bisericile au altare inalte, majoritatea aurite (macar partial), cu statui invelite in brocart si aur si inconjurate de flori; statuile reprezinta sfinti de toate felurile, importanti pentru ei, si madonna si pe isus in diferite ipostaze biblice.
2 poze din chivay: cu portul traditional (asa se imbraca mai ales batrinii) si cu niste plozi gasiti la soare

colca canyon

in munti.. merging spre canionul colca, unde se pot vedea condorii zburind..daca ai noroc.
am pronit din arequipa (al 2lea oras ca marime in Peru, dupa capitala Lima, dar mult mai frumos decit lima), spre chivay, oras care se afla in canion. cind pornim, sintem cu mineca scurta si in 60 minute dam de 4500m si zapada si un frig valeeu

mi-a fost rau de inaltime, am zacut si am vomitat in seara aia.. am avut 5 paturi din lina de alpaca pe mine.

sint 3 feluri de ierbivore andine care dau lina (aici in ordinea valorii):
-alpaca, mai impletesc si din baby alpaca (prima recolta de lina de pe animal)
-llama
-vicunña
mai au si oi.

se impleteste cu mina sau la masina, dupa posibilitatile locale.

tot amazon

aici aveti poza cu intilnirea apelor, vedeti apele galbene ale amazonului si apele negre ale rio negro
de aici amazonul se uneste cu rio negro si porneste spre atlantic... in total 7000 km

am facut si trekking in jungla, cu un ghid...era cald, umed si multe insecte..copaci verzi si inalti, atmosfera sufocanta..multa vegetatie, putina circulatie a aerului... nu am facut multe pozw caci eram disperata cu experienta..plus ca m=au ciupit insectele pina la singe (no worry, am luat medicamente antimalarie)

pe amazon

va atentionez ca nu sint grasa...asa ati crezut? vaaai, asta m-a lovit in amorul propriu.... in poze sint imbracata cu 2 fuste groase, incretosate caci asa este portul la populatia aymara si quechua.
ba kiar am slabit 3 kg.

va trimit aici citeva poze din amazon - in jungla si la un trib de pe rio negro (fluviul mare si cu ape negre, cu care amazonul se intilneste la Manaus, in asa numitul loc intilnirea apelor (revin cu poza respectiva, in care am tricou verde)
la acel trib s-a cintat si s-a dansat, eu am avut onoarea sa dansez cu seful de trib :)
la final am facut poze cu tineretul local. observati costumatia ..

lacul titicaca, insula antamani

am descarcat ceva poze
aici insula amantani, pe lacul titicaca
aici am stat la o familie, in poze ii vedeti pe mama si tata

sâmbătă, 18 aprilie 2009

de Paste

Dragilor, va urez Sarbatori Fericite!!! Cu sanatate si bucurie, alaturi de cei dragi!
Va pup din Cuzco, azi tinjind sa fiu acasa...

duminică, 5 aprilie 2009

domnule, am ajuns in Peru

Helloooo
va salut!
domnule, am ajuns in Peru. Brazilia a fost imensa nu doar geographically, iar Amazonul fain si infricosator altogether.
Lima este foarte mare si poluata si colorata. Miine plecam spre Nazca si cuzco, in Peru stam 30 de zile.
Inca nu am descarcat multe poze, nu am avut nici timp fiindca trebuie sa planificam cazari si transport, si nici intrenet nu prea am avut.
Dupa hotel si apartament inkiriat, la Lima de 3 nopti stam la un hostel. Astfel, dormim in camera cu diversi oameni...pina acum, 2 fete cam imputite care au plecat ieri si in locul lor au venit 3 baieti evrei, cam aroganti si cam misogini.Care apoi s/au facut 4 la numar.
domnule, este incredibil cum se poate dormi cu niste strainii la capul patului :)))
dar am zis ca in acest sabbatical vom experimenta totul.
iar jidanii sint retardati (pacat ca nu sint rasista)

sintem bine. si incercam sa intelegem ce facem...